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SdOlbct: [Gstc-NodalOfficers] Documents for Circulation as approved by GST Council in
its 30th meeting'FAQ on TCS and SOP on TDS

To: gstc-nodalofficers@lsmg r. nic. in

28092018- FAQs on TCS.pdf (367k8) 28092018 SOP ON TDS pdf 11 2MB)

https ://rrail. gov. in/irvc_static/lay'out/shell.html?lang:en& 3. 0

Date: 09i 28i 1 8 07:17 Ptv4

F'c'n gstc.secretariar@gc\ -

Sender, gstc-nodalofficers-bo:rcesQ src:'

Dea:' iiladami Sir

As discussed and decided dr.rring the 30th GST Council Meeting, the same is being forv.rarded for information and necessary action please

ain,.araIr

iiahul Raja

Under Secretary GST Council

From : asim.anand@gov.in <asim.anand@gov.in>

Sent: 28 September 201818:44

To: Manish Sinha <gstc.secretariat@gov.in>; Rahul Raja <rahul.raja@gov.in>; Shashank Priya <spriya@nic.in>

Cc: Upender Gupta <upender.gupta@nic.in>; Ravneet Khurana <ravneet.khurana@nic.in>; Himani Bhayana <himani.bhayana@nic.in>;

meghaa.gupta@gov.in

Subject: Documents lor Circulation as approved by GST Council in its 30th meeting - FAQ on TCS and SOP on TDS

Respected Sir,

Please find the follou'ins documents

(i) Standard Operating Procedure on TDS

(ii) Frequently Asked Questions on TCS

These documents have been approved by the Hon'ble GST Council in its 30th meeting held on 28.09.2018

It is requested that the same may be circulated to the States & Union Territories for further necessary action and dissemination

2.

3.

n"gurO,
Kumar Asim Anand

Assistant Commissioner

GST Policy Wing
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Sr.

no.

Question

What is Electronic

Commetce?

-\nsrr-er

-\s per Secuon 2 *{, of ure CGST -\ct. l'-'i-.

electronic Commerce means the supply of

goods or services or both, including digital

products over digital or elecronic network.

-\s per Section 2(a5) of the CGST Act, 2017,

electronic Commerce oPefator means an)

person rr.ho orvns, opefates or manages digrtal

or elecuonic facility or platform for electtonic

commefce.

^\s per Sectjon 52 of the CGST Act,2017 the e-

corrrre:ce oDerator. not being an agent, is

rare nor exceeding ofle per cent., as notihed by

the Goverflmeflt on the recommendations of

the Council, of the net value of taxable supplies

made through it, where the consideration with

respect to such supplies is to be collected by

such operator. The amount so collected is called

as Tax Collection at Source (TCS).

Who is

cofiunetce

an e-

operator?

What is Tax

Collection at Source

rTCS)?

What is the rate

TCS notified

Government?

Rate of TCS is 0.570 under each Act (i.e. the

CGST Act,2017 and the tespective SGST Act

| / UTGST Acr respective\) and the same is 10,'o

under the IGST Act, 201,7. Notifications No.

52/201,8 - Central Tax and 02/201,8-Integrated

Tax both dated 20th September, 2018 have been

Page 1 of 9



\...^. - ?

\-:-:

I Is it mandaton'for e-

corTunerce operator to

, obtain registration?

corunerce operator

would be entitled to

threshold exemption?

], ,i-, e\-er 6iE3-;r_rnlC CrtritilTleiCe Opera:,C: h:.S

to obtarn compulson- reglsuauon trrespecur-e

of the value of supply made by him.

Whether a supplier of As per Section 2a(ix) of the CGST Act,2017,

goods or services e\refl, person supplving goods through an e-

supplying through e- commerce operaror shall be mandatorilv

requrred ro regrsrer irrespecuve of the value of

supplv made bv hrm. Horvever, a person

supplnng sen-ices, other than supplier of

sen ices under section 9 (5) of the CGST Act,

201-, through an e-commerce platfoffn are

eremc:ei irom obtarning compulsory

:-:i:::;:,:: ::,- :aaa -;:e ir aq.areqate turnoyer

- -;: r - I i-\Jc.- :-\i. : -;irirs or i\R ir-r laxits

in case of specified special caregory States) in a

{tnancial yeaL Government has issued the

notification Xo. 65/j017 - Central Tax dated

15'r' November, 201"7 in this regard.

Whether e-Commerce

operator is required to

obtain registration in

every State/UT in

which suppliers listed

on their e-corrunerce

platform are located

to undertake the

As per the extant law, registration for TCS

would be tequired in each State / UT as the

obligation for collectingTCS would be there for

every intra-State or inter-State supply. In order

to facilitate the obtaining of registration in each

State / UT, the e-commerce operator may

declare the Head Office as its place of business

Page2 of 9
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necessary comp[iance

as mandated under

i the las-?

Foreign e-commerce

operator do not have

place of business in

India since theY

operate from outside.

But their supplier and

customers are located

in India. So, in this

scenario will the TCS

provision be

applicabie to such e-

commefce operator

and if yes, how will

foreign e-commerce

oPerator obtain

se r-i:ce s -jrro :a:: -'- i-- :e:5 e-co;:xnerce

operator to a customer tn Indir. such forergn e-

commerce operator rvould be iiabie to collect

TCS on such suppiy and would be required to

obtain regisration in each State / UT. If the

torergn e-commerce operator does not har-e

phrsrcai presence in a parucular State / UT, he

mar appornt an agent on his behalf.

regisration?

9. Is it necessary for e-

Commerce operators

who are already

registered under GST

and have GSTIN, to

have separate

registration for TCS

as well?

E-Commerce operator has to obtain separate

registation for TCS itrespective of the fact

whether e-Commerce operator is already

tegistered under GST as a suppliet or otherwise

and has GSTIN.

10. What is meant by "net

value of taxable

supplies"?

The "net value of taxable supplies" means the

aggregate value of taxable supplies of goods or

services or both, othet than the services on

Page 3 of 9



Lt. Whether value of net

taxable supplies to be

calculated at gross

level or at GSTIN

level?

At s-hat dme should

rhe e{orunerce

operator collect TCS?

supries rer:r::eci ro such

said monrh.

-;a-Ue Of 
":-f 

.:-e

suopher dunng rle

The value of net taxable supplies is calculated at

GSTIN level.

=:;a --i::a,=:: 
=a a-C,ltTiinerce OperatOr and

rvhere the business model is that the

consideration is to be collected by the e_

commerce operator irrespective of the actual

collection of the consideration. For example, if
the supply has taken place through the e_

commefce operator on 30,h October, 201g but

the consideration for the same has been

collected in the month of November, 201g,

then TCS for such supply has to be collected

and reported in the sratement for the month of
October, 2018. '

Is every e-cofiunerce

operator required to

collect tax on behalf of

actual supplier?

Yes, even- e-commerce operator is required to

collect rax u-here the supplier is supplying goods

or sen-ices through e-commerce operator and

considerauon sith respect to the supply is to be

collecreo b: -Ie said e-commerce operator.

Page 4 of 9
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14. Whether

collected

supplies?

Whether TCS to be

collected on supplies

on rrhich the recipient

is required to pay tax

on reverse charge

basis?

is requ:red to

Whether TCS is to be , -\s per secrion i0l,ldl oithe CGSTAct, ?Q1-,

collected in respect of 
] 
a composruon ta\payer cannot make supplies

supplies made by the 
I 
through e-commerce operaror. Thus, question

composition

taxpayer?

of collecting TCS in respect of supplies made

by the composition taxpayer does not arise.

Whether TCS is to be

collected on import of

goods or sen'ices or

bothi

re collec:ed on

TCS is not liable to be collected on any supplies

on u-hich rhe recipient is required to pay tax on

re-.-e:se c:rr:fe b:.rs. -\s far as unport of goods

-: --1--;lL;J i-l--c ::il---='.i.-, -^-C ;e--, Vfi:f:: the

domain of Customs Act, 1962, it would be

outside the purview of TCS. Thus, TCS is not

Iiable to be collected on import of goods or

TCS to be

on exemPt

exemption on Gold,

owing to the fact that

rate of GST is only 3o/o

and TCS on it would

erode the margin for

the seller?

No such exemption from TCS has been

granted.

Page 5 of 9



I

20.

Whether pavment of \:r.:-..::-:: :: -',lS:. 3(-,t ll-lo\\-ed through

TCS through Input

Tax Credit of operator

for depositing TCS as

per Section 52 (3) of

the CGST Act, 2017 is

allowed?

It is very common that

customers of e-

commetce companies

retum goods. Horr-

these sales returns are

going to be adiusted?

Under Section 52, e-

commefce opefatof

collects TCS at the net

of retums. Sometimes

sales return is more

than sales and hence

can negative amount

be reported?

An e-commerce company is requited to collect

tax onlv on the net r.a1ue of taxable supplies

made through rt. In other u'ords. value of the

supplies u-hich are rerurned (supplv return) ma1,

be adjusted itom the aggregate value of taxable

supplies made b],each supplier (i.e. on GSTIN

basis). In other rvords, if two suppliers "A" and
((8" are makrng supplies thtough an e-

coffunerce operator. rhe "net value of taxable

s ::: :es" -.i-:,:.c la c:lcuia:ed separateli- tn

:.i:a:: -: "--r." .::c "B". -i-ire r-a-ue oirenirneci

supplies is more than supplies made on behalf

of any of such supplier during any tax pedod,

the same would be ignored in his case.

Negative amount cannot be declared. There will

be no impact in next tax period also. In other

words, if returns are more than the suppl_ies

made during any tax period, the same would be

ignored in current as well as future tax period(s).

2L.

Page 6 of 9



22.

23.

)J

What is the dme

within sghich such

TCS is to be remitted

b1' the e-corrrrnerce

operator to the

Govemment account?

How can actual

suppliers claim credit

of TCS?

tlrpe i3tOI

I ::: : -, ::: :: l ::::- I 3;:.-g 1:li-:ie;:: .;i:nin

:-i: =( t:-i :: -t :::-:t-'t :: '.r-h:ch

aInO'i:lI \,'!-3.S SO Cr:)LeC:eO.

:s i,l be

r- ul .:

-rl:.e sa:c

Hosr- is

credired

TCS

in

to be

ca-.h

The amount of TCS deposited by the operator

with the appropriate Government' urill be

reflected in the electronic cash ledger of the

actual registered supplier (on rvhose account

such collection has been made) on the basis of
the statement trled bv the operaror irr FORM

GSTR-8 ln rerrns of Rule 67 of the CGST

Ruies, 2011. The said credit can be used at the

time of drscharge of tax liability by the actual

supoher.

TIS ::-e ::.: :. :- te ccprtsired bv the e-

: -:l--::la::- -:.:r. : --.:=r:e ,-.- Unde f fi.e

respecn-ire tax head (i.e. Central tax / State tax

/ Union territory tax / Integrated tax). Based on

the statement (FORM GSTR-8) filed by the e-

commerce opertaof, the same would be

credited to the electronic cash ledger of the the

actual supplier in the respecrive tax head. If the

supplier is not able to use the amourit lying in

the said cash ledger, the actual supplier may

claim refund of the excess balance tying in his

electronic cash ledger in accordance with the

provisions contained in section 54(1) of the

CGST Act,201.7.

refund

credit

ledger? Whether the

ledger

of such TCS

lyr.g in the

would be

allowed at pff with

the refund provisions

contained in section

54(1) of the CGST Act,

20t7?

PageT of9



operator required to s:f,:e ::a:r-- e^e:-:,:,::r;:'l-.-. crl:e:n:.f Lre ie:a,ls

26. Whether interest

would be applicable

on non-collection of

TCS?

27.

c': ,:) -:.i-f,:d. S*fl_iS :,: g,-,,-,15 or Se3-:CeS

e:rectei :iroig:r lr. irciudrn,s fre supplles of

gooos oi sen-1ces :eturned through it, and dre

amounr collected bv it as TCS during a month

wrthi.n 10 days after the end of such month in

FORM GSTR-S. The operator is also required

to file an annual srarement bv 31st dav of
December follosrng the end of the financial

\-ear ln u-huch the rar s-as collected in FORM

GSTR-9B.

As per section 52(6) of the CGST Act, 2017,

interest is applicable on omission as well in case

oi incorrecr paruculars noticed. In such a case,

inreiest :s a:phcable since it is a case of

-::-..: - : : .^:-':-: :e :.:-:-. ,:lCe: SeCdOn 1]] i ll
-:--I ---i- : -- -

- -_,. _, I -.i-Jir.c a,so be ,er-rabie.

As per secrion 12(11) of the IGST Act, 2017,

the address on record of the customer with the

supplier of services is the place of suppty.

submit

statement?

the details

required

submitted

statem,ent?

What *ill be

of supply

commerce

the

the place

for e-

opefatof

\\'l:at

that

to

in

an)-

are

are

be

il

for recharge of talk

time of the Telecom

Operator / recharge

of DTH / in rclation

to convenience fee

charged from the

customers on booking

of afu tickets, rzii|

supplied through its

online platform?

Page 8 of 9
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28. Under multiple e-

commerce model,

Customer books a

Hotel via ECO-1 rvho

in rum is integrated

s.ith ECO-2 who has

agreement with the

hotelier. In this case,

ECO-1 will not have

any. GST information

of the hotelier. Under

such circumstances,

which e-commerce

operator should be

liable to collect TCS?

29. Are there an]'

additional pox-ers

ar-ailable ro ra\

officers under this

Act?

TCS is ro be coilected bv thar e-Commerce

operaror u'ho rs maling pavmenr to the supplier

for the pardcular supplv happening through it,

s-hich is in this case sill be ECO-2.

5l'12'of the CGST Act,20L7,

-&e rank of Depuw

- -:::-a::-:-.: ::l:.' a-:-.-: ; :., jCe feqU:fmg ihe

operaror to furnish the details of their supplies

of goods or services or both as well as stock of
goods held by the suppliers within L5 working

days of the date of service of such notrce.

*{<******rF{(****)k{.****
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