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sroi""r [Gstc-Nodalofficers] Documents for circulation as approved by GST Gouncir in

it" SOtn meeting 'fAQ on TCS and SOP on TDS

To: gstc-nodalofficers@lsmgr'nic in

28092018-FAQsonTCS.pdf(367kB) 28092018SOPONTDSpdf (1 2MB)

t7*ar bfiarlaml$ir,

Please relsr l{) ltielltng n'tail ar* atlat:h*d d*ctsnt*rtts tl.il \t'tttditr<l |'\?er;t" '::

As r7j**tsti:t*d arsrS der;i,red during1lw 3ri',!,t {.{tT L*unr;il y,lsat"1L1{}. lhe sar]le

https://mail.gov.iniiwc-static/layout/shell'html?lang:en&3'0' 
1'2 ""

Date: 09/28/18 07:17 PM

From: gstc.secretariat@gov in

Sender: gstc-nodalofficers-bounces@lsmgr'nic in

i1-,t1\:i.dtLtrttx1'1|-jl,\lill';tit1\.Lt;,1\':'As)*ttlr')ttestt''rllron 
l(lt)'

ts Yseing Nr:rw*r'J*d t*r in{*rmatt*n and n**e*s*ry a*lian pl*as*

ti**t:r*ly

F,aktl ?.ry*

Ur**.r \er:telarY, {}fi"| C*unr;il

From : aslm.ananrl@gov.in <asim'anand@gov'in>

Sent: 28 SePtember 2018 18:44

To: Manish Sinha <gstc.secretariat@gov.in>; Rahul Raja <rahul.raja@gov.in>; Shashank Priya <sprlya@nic in>

cc: Upender Gupta <upender.gupta@nic.in>; Ravneet Khurana <ravneet.khurana@nic.in>, Himani Bhayana <himani'bhayana@nic'in>;

meghaa.guPta@gov.in

Subject:DocumentsiorCirculationasapprovedbyGsTCouncilinits30thmeeting-FAQonTCSandSoPonTDS

Respected Sir,

Pleasefindthefollowingdocumentsattachedwiththemail:-

(i) Standard Operating Procedure on TDS

(ii) Frequently Asked Questions on TCS

2.ThesedocuntentshavebeenapprovedbytheHon.bleGSTCouncilinits30thmeetingheldon23'09.2018

3. rt is requested that the same may be circulated to the States & Union Territories for further necessary action and dissemination'

LERegards

Kumar Asim Anand

Assistant Commissioner

GST PolicY Wing
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Question

-\s pc: S.;-ron 2(44) of the CGST Act,2017,

electr,,:::- Commerce means the supply of

goods : sen-ices or both, including drgrtal

produc:s ,,r.-er digital or electronic netwotk.

What is Electtonic

Commerce?

As pe: Stcuon 2$5) of the CGST Act, 201'7,

elecuon:c Commerce operatof meafls afly

person .r-ho orvns, opefates or manages digital

or electronrc facility or platform for elecffonic

commerce.

Who is an e-

commefce operator?

As per Secuon 52 of the CGST Act,201'7 the e-

commerce operatof, not being afl agent, is

required to collect an amount calculated at the

rate not erceeding ofle per ceflt., as notified by

the Gor-ernmeflt ofl the recommendations of

the Cor-rncil, of the net value of taxable supplies

made through it, where the consideration with

respect ro such supplies is to be collected by

such operator. The amount so collected is called

as Tax Collection at Source (TCS)

What

Collection

(rcs)?

Rate of TCS is 0.570 under each Act (i.e. the

CGST -\ct,201,7 and the respective SGST Act

/ UTGST Act tespectively) and the same is 1%o

under the IGST Act, 20L7. Notifications No.

52/201,5 - Central Tax and 02/2)t9-Integtated

Tax both dated 20'h September, 2018 have been

What is the rate

TCS notified

Government?
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ila = ---. tegard. Similat notifications have

been ,.. ;ed b1 the resPective State

Gor-er::::.:lts also'

,il..-|. =, ,ecdon 24(x) of the CGST Act,

201- . c-. c:-. electronic commefce opetator has

to obt:-:r compulsory tegisttation irrespective

of the .,-:-*e of suPPlY made bY him'

Is it mandatory for e-

commefce operator to

obtain registration?

@f theCGSTAct,2017,

evefi- peis,cn suPPlFng goods thtough at1 e-

commerce operator shall be mandatorily

required :o registet irtespective of the vaiue of

supplr nade by him. However, a persoll

supplvint sen'ices, other than supplier of

sen ices under section 9 (5) of the CGST Act,

2011, through ari e-commerce platforrn are

exempted from obtaining compulsory

registrauon provided theit aggtegate turllover

does not esceed INR 20 lakhs (or INR 10 lakhs

in case of specified special category States) in a

financial year. Government has issued the

notificauon No. 65/20 L7 - Centtal Tax dated

15'h Nor-embe\2017 in this regard'

Whether a suPPlier of

goods or services

supplying through e-

commefce opefatof

would be entitled to

threshold exemPtion?

At p* ,lr. 
""tant 

law, registration fot TCS

rvould be required in each State / UT as the

obligation for collectingTCS rvould be there for

every inua-State or inter-State supply' In order

to facilitate the obtaining of registtation in each

State / UT, the e-commerce operator may

declare the Head Office as its place of business

Whether e-Commerce

operator is required to

obtain registration in

every State/UT in

which supPliers listed

on their e-commerce

platform are located

to undertake the

Page 2 of 9



State / UT
for ot:-,:::19 reglsl

rvhere :: i,'es not have physical preseflce'
nE""t.u.Y comPliance

as mandated under

the law?
PlYing goods ot

I

sen-ices -Jrrough a foreign e-commerce

operato: : -) ';I customer in India' such foreign e-

commerce operator would be liable to collect

TCS on such supply and would be tequired to

obtain reqrstration in each State / UT' if the

foreign e-commefce operator does not have

ph,vsical presence in a patticular State / UT' he

may apporit an agent on his behalf'

Foreign e-comrnerce

opefator do not have

place of business in

India since theY

operate from outside'

But their suPPlier and

custornefs are located I

in India. So, in this

scenario will the TCS

provision be

applicable to such e-

cornrnefce opefatof

and if Yes, how will

foreign e-cornrnefce

operator obtain

registration?

registrauon for TCS itrespective of the fact

whether e-Commerce operator is akeady

registered under GST as a supplier or otherwise

and has GSTiN'

ffi to obtain seParate
E-Commerce oPerzf. it ".""ssary 

for e-

Commerce oPerators

who ate alreadY

registered under GST

and have GSTIN, to

have seParate

registration for TCS

as well?

aggregate r.alue of taxable supplies of goods ot

services or both, other than the services on

' means the
Wt nt i. meant bY'(net

value of taxable

supPlies"?
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rvhich i:r:re tax is payable by the e-commetce

operar(,,:. made during arty morith by a

register.c supplier through such operator

reduced or- the aggregate value of taxable

supphes rerurned to such supplier during the

said mor:.rh.

71. Whether value of net

taxable supplies to be

calculated at gross

level or at GSTIN

level?

The r-alue ,rf net taxable supplies is calculated at

GSTI\ lei-el.

12. Is every e-commerce

operator required to

collect tax on behalf of

actual supplier?

Yes, even- e-commefce opefator is requited to

collect tas u-here the supplier is supplying goods

or sen ices through e-commerce operator and

consideration with respect to the supply is to be

collected br- the said e-commerce operator.

13. At what time should

the e-commerce

operator collect TCS?

TCS is to be collected once supply has been

made through the e-commerce operator and

where the business model is that the

consideradon is to be collected by the e-

commerce operator irrespective of the acttal

collection of the consideration. Fot example, if
the supplv has taken place through the e-

commerce operator on 30'h October,2018 but

the considetation fot the same has been

collected in the month of November, 201.8,

then TCS for such supply has to be collected

and reported in the statement for the month of

October, 201,8.
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t4.

15.

L6.

Whether TCS to be

collected on exemPt

supplies?

\.* rt ... not required to be collected on

e\em:: .::pheS.

Whether TCS to be

collected on suPPlies

on which the reciPient

is requited to PaY tax

on reverse charge

basis?

N", TC-t ,, not requited to be collected on

supplie. -'r s-hich the recipient is required to

paY ta\ - 1 re\-erse charge basis'

Whether TCS is to be

collected in resPect of

supplies made bY the

composition

taxpayer?

e, p-.t ...,iot t0(2)(d) of the CGST Act,2017,

a composruon taxpayef canflot make supplies

through e-commerce operator. Thus, question

of collecung TCS in tespect of supplies made

by the cornposition taxpayer does not arise'

ffie collected on any suPPlies 
I

I

on rvhich the recipient is required to pay tax on

re\rerse charge basis. As far as import of goods

is concerned since same rvould fall within the

domain o[ Customs Act, 1962, it rvould be

outside the purview of TCS. Thus, TCS is not

liable to be collected on import of goods or

services.

L7. Whether TCS is to be

collected on imPort of

goods or services or

both?

18. Is there arry

exemption on Gold,

owing to the fact that

rate of GST is onlY 3oh

and TCS on it would

erode the margin for

the seller?

N. t*1, exemPtion from TCS has been

granted.
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ffiis not allowed through

trrpr.r, ,':,. r-tedit of e-Commerce operator'
Whether Payment of

TCS through InPut

Tax Credit of oPerator

for depositing TCS as

per Section 52 (3) of

the CGST Act,2017 is

allowed?

An e-c,r::rerce company is requited to collect

tax onl-. ,,rn the net value of taxable suppl-ies

made dt:,tugh it. In othet words, value of the

supplies s'}-rich are returned (supply retum) may

be adiusted from the aggregate value of taxable

supplies made by each suppliet (i'e' on GSTIN

basis). In odret rvords, if two suppliers "A" afld

'<B)) are makrng supplies through afl e-

commerce opefatof, the "net value of taxable

supplies" s-ould be calculated separately in

respect of "-\" afld "8". If the value of tetutned

supplies ts mote than supplies made on behalf

of anv of such supplier duting any t^x period,

the same u'ould be ignored in his case'

It is very common that

customers of e-

commerce comPanies

return goods. How

these sales retums are

going to be adjusted?

N.gutit. o.r-rorti. . o.r-ror.rt .aflriot be declared' There will

be no impact in next tax pedod also' In othet

words, if teturns are more than the supplies

made during any tax period, the same would be

ignoted in curent as well as future tax period(s)'

Under Section 52, e'

commerce opefator

collects TCS at the net

of returns. Sometimes

sales return is mofe

than sales and hence

can flegative amount

be reported?
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22. What is the time

within which such

TCS is to be remitted

by the e-commerce

operator to the

Government account?

TLr. =. r,::: collected by the operator is to be

paid to :::ropnate government within 10 days

after the cnd of the month in which the said

amount'.-,-f,s so collected.

23. How cafl actual

suppliers claim credit

of TCS?

Th" *-'u- oi TCS deposited by the oPerator 
I

vu'tth dre appropriate Govetnmeflt will bt 
I

I

teflected r.n the electronic cash ledger of the 
I

actuai reqrstered supplier (on whose account 
]

such collecdon has been made) on the basis of

the statement filed by the operator in FORM

GSTR-8 rn terms of Rule 6l of the CGST

Rules, 201-. The said credit can be used at the

time of drscharge of tax liability by the actual

supplier.

24. How is TCS to be

credited in cash

ledget? Whether the

refund of such TCS

credit lying in the

ledger would be

allowed at PN with

the refund Provisions

contained in section

54(1) of the CGST Act,

20t7?

TCS ..[..t.d; to be deposited bf the e- 
|

commerce operator separately under tne 
I

respect\ i\-e tax head (i.e. Centtal tax / State tax 
I

/ Union territory tax f Integrated tax). Based on 
I

the statement (FORM GSTR-8) filed by the e- 
|

commefce opeftaof, the same would o. 
]

credited to the electtonic cash ledger of the the

actual suppiier in the respective tax head' If the

supplier is not able to use the amourit lying in

the said cash ledger, the actual supplier may

claim tefund of the excess balance lying in his

electtonic cash ledger in accotdance wlth the

provisions contained in section 54(1) of the

CGST Act,201.7 .
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25. Is the e-commefce

operator tequired to

submit afiy

statement? What are

the details that are

required to be

submitted in the

statement?

Yes. e'.-c:-.' operator is requited to furnish a

statems:::- e-ecronically, containing the details

of our,i'..:J supplies of goods or services

effected --rrough it, including the supplies of

goods c,,i sen-ices teturned thtough it, and the

amounr c,-,llected by it as TCS during a month

s,rthin 1'. drr-s after the end of such month in

FORI\I GSTR-8. The operator is also required

to file rrfl annual statement by 31st day of

December tollowing the end of the {tnancial

year rn s-lucl-r the tax was collected in FORM

GSTR-9B.

26. Whether interest

would be applicable

on non-collection of

TCS?

As per secuon 52(6) of the CGST Act, 2017,

interest is applicable on omission as well in case

of incorrect particulats noticed. In such a case,

interest is applicable since it is a case of

omission. Further penalty under section 122(vi)

of the CGST Act,2017 rvould also be leviable'

27. What will be the place

of supply for e-

commerce opefatof

for recharge of talk

time of the Telecom

Operator / recharge

of DTH / in relation

to convenience fee

charged from the

customers on booking

of air tickets, rail

supplied through its

online platform?

As per section 12(1,1) of the IGST Act, 20!1,

the address on record of the customer with the

supplier of services is the place of supply.
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@Y that e-Commetce

operator ''r iio is making payment to the supplier

for the p::ucular supply happening thtough it'

s,'hich is Lr this case will be ECO-2'

Utta"t multiPle e-

cornmerce model,

Customer books a

Hotel via ECO-L who

in turn is integrated

with ECO-2 who has

agreement with the

hotelier. In this case, 
I

ECO-1 will not have

any GST information

of the hoteliet. Under

such circumstances,

which e-commerce

operator should be

liable to collect TCS?
ST Act' 2011'

any authorit)'; flot below the tank of Deputy

Commissioner may serve a notice requiting the

operator to furnish the details of their supplies

of goods or services or both as well as stock of

goods held by the suppliers within 15 working

days of the date of service of such notice'

Are there afiY

additional Powers

available to tax

officets under this

Act?

*{<*rk{<*)k* {. * {' * :{<*{<{()k*'ld<

lr
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